вторник, 11 декабря 2012 г.

Що таке печера?



Хоча двох однакових печер не існує, усі найбільші печери світу утворювалися одним і тим же способом аналогічно. У вапняку (або подібних породах) кислими водами вимиваються отвори. Так вини­кають печери, які називають ще сольовими печерами.
Деякі великі печери почали утворюватися ще 60 000 000 років   тому. Йшли дощі, розливалися річки, і монолітні гори повільно підми­налися водою.
Гірська порода, в якій виникають печери, називається вапня­ком. Це — м'яка порода, вона може розчинятися навіть слабкою кис- /ютою. Кислота, що руйнує вапняк, потрапляє разом з дощовою іюдою. Краплі дощу вбирають вуглекислий газ із повітря та ґрунту. Саме цей вуглекислий газ перетворює воду на вуглекислоту.
Такі кислотні дощі мільйони років тому руйнували вапняки. Вони постійно йшли на гори, і поступово у гірських породах почали ниникати тріщини. А дощі все продовжували йти. Вода струменіла, збільшуючи тріщини. Вона знаходила все нові й нові щілини у мо­ноліті. Тріщини розширювалися до тунелів. Тунелі перехрещували­ся, виникали ніші. За мільйони років печери набули свого сучасного вигляду. А вода продовжувала робити печери все більшими й більшими. пе­чери — це не єдиний вид пе­чер.  Є, напри­клад, ще морські печери, які ви­никли під впли­вом хвиль, що набігали на кам'я­ні скелі вздовж узбережжя. Із року в рік хвилі, а також гравій і дрібні піщинки руйнували скелі.
Найбільша у світі печера — Саравак — знаходиться на індоне­зійському острові Калімантан. Вона має висоту 70 м, довжину 700 м і середню ширину 300 м. У ній можна розташувати в ряд 8 реактив­них літаків, але при цьому ш,е й залишиться місце збоку. Відкрили цю печеру в 1984 році.
Печерна система Резо-Жан-Бернар у французькому департа­менті Верхня Савойя довго тримала світовий рекорд за глибиною — 1602 м. У 1998 році польські спелеологи в Австрійських Альпах (по­близу Зальцбурга) на дні пече­ри Лампрехтсофен виявили колодязь глибиною 1632 м.
У січні 2001 року українські спелеологи виявили на західному Кавказі в Грузії печеру, яку назвали Вороня­чою, — дно її знаходиться на глибині 1710 м від поверхні.
У Кентуккі (США) зна­ходиться найбільша у світі си­стема природних тунелів — Мамонтові печери. Довжина розвіданих тунелів і камер Мамонтових печер перевищує 555 км.
Цей лабіринт за останні 30 млн років проробили води річки Грін-Рівер, яка проклала собі шлях через шари піскови­ку й вапняку. Завдяки наяв­ності в ній кислоти вода роз'їдала вапняк. Приблизно мільйон років тому ущелина річки заглибилась і висушила більшість підземних порожнин. Печери не руйнуються, оскільки їхні стіни й склепіння складені з міцного пісковику.