вторник, 11 декабря 2012 г.

Де холодніше — на Північному чи на Південному полюсі?



Для більшості з нас райони Північного та Південного полюсів є загадковими. Ми маємо лише неясне поняття про те, що вони со­бою являють, і думаємо, що ці два райони, ймовірно, дуже схожі один на одного.
Але, що дивно, розбіжностей між Антарктикою (район Півден­ного полюса) та Арктикою (район Північного полюса) більше, ніж подібностей. Район Південного полюса загалом зайнятий континен­том під назвою Антарктида. Цей, вкритий льодом і снігом, материк майже вдвічі більший за територію Сполучених Штатів. А район Північного полюса, навпаки, зайнятий Північним Льодовитим океа­ном, який омиває береги Північної Америки, Європи та Азії.
Другою відмінністю є те, що люди, тварини та рослини, руха­ючись на північ, у напрямку Північного полюса, поступово пристосо­вувалися до полярних умов. А в районі Південного полюса, відділеного сотнями кілометрів води від решти материків, не можуть існувати ні тварини, ні люди. З рослинності тут представлені лише лишайники, мохи, трав'яні рослини та деякі види квітів.
До речі, однією з причин, чому пінгвіни успішно освоїли цей район, є відсутність тут ворогів цих птахів.
Який клімат у Антарктиді? Слід відзначити дві його головні особливості: низькі температури навіть улітку й найсильніші в світі вітри. А в районі Північного полюса повітряні потоки, піднімаючись з поверхні океану, що оточує його, дещо підвищують температуру. В Антарктиді, де основна частина материка вкрита льодом, утворю­ються холодні маси повітря з високим тиском. Тому клімат тут більш суворий, ніж на Північному полюсі.
Навіть у літні місяці середня температура в Антарктиді нижча точки замерзання! В окремі дні температура може підійматися до 4° С, але в середині літа бувають дні з температурою нижче нуля. Узимку середня температура в районі Південного полюса складає -2Г — 35° С.