вторник, 11 декабря 2012 г.

Що таке кораловий риф?



Спочатку давайте з'ясуємо, що таке корал. Це спресовані ске­лети крихітних морських тварин, що називаються «кораловими по­ліпами».
Скелет поліпа знаходиться зовні його тіла, за формою він схо­жий на чашу, слугує для підтримання організму та захисту тіла по­ліпа і росте разом з його організмом. Коли поліп помирає, його скелет залишається. Коралові рифи та острови створюються з мільярдів таких крихітних скелетів.
Колонія коралів складається з живих ко­ралів. Кожен з них при­кріплений до основи, наприклад, до скелі або до скелетів більш ранніх поколінь коралів. Колонії коралів можна знайти в усіх морях, але корали, з яких утворю­ються рифи, живуть лише у теплих, чистих, мілких водах. Глибина близько 45 м підходить їм більш за все, хоча у деяких районах світу коралові рифи підніма­ються з найбільших гли­бин океану. Загадка утворення коралових рифів була розгадана відомим натуралістом Чарльзом Дарвіном. Дарвін знав, що земна поверхня постійно змінюється. В одних місцях виникають гори, в інших — земна кора опускається. Коли він вивчав коралові рифи, то помітив, що їх можна розділити на три види: каймові рифи, бар'єрні рифи й атоли (тобто коралові кільця). Узагальнивши всю цю інформацію, він запропонував таку теорію.
Там, де на поверхню води піднімається підводний вулкан, утворюється вулканічний острів. На мілині навколо острова корали утворюють каймовий риф. З часом вулкан затихає, охолоджується та починає занурюватися у море. У результаті каймовий риф відділяється від острова широким каналом води і, поступово розро­стаючись, перетворюється на бар'єрний риф.
Якщо ж вулкан занурюється у воду повністю та зникає, на по­верхні залишається лише кораловий риф. Тепер він називається ато­лом, або кільцем коралів, що оточують лагуну. До того ж ми знаємо, що береги острова можуть опускатися і підніматися так само, як і рівень океану. Усі ці зміни допомагають пояснити причини виникнен­ня коралових рифів.