вторник, 11 декабря 2012 г.

Що таке тундра?


Термін «тундра» походить від фінського слова «безплідна зем­ля» або «ворожа територія». Він зазвичай використовується по відно- іиенню до безлісої зони Арктики.
Тундра, звичайно, не зовсім приємне місце для проживання. Там немає дерев, узимку дуже холодно, а влітку середня температу­ра досягає всього лише 10° С. Там рідко йдуть дощі й цілий рік дмуть сильні вітри.
Незважаючи на ці умови, в тундрі існують різні форми жит­тя, й вам, можливо, буде цікаво, які з них можуть вижити в таких умо- нах. Рослинність тундри — це лишайники, мох, який наповнює уш,елини » каменях і вростає в грубий гравій, деякі трави та схожі на траву рослини, а також деякі низькі чагарники. Більшість рослин тундри — багаторічні, і їх різно­манітність у межах однієї місцевості незначна.
Кількість тварин та­кож невелика. У тундрі живуть лемінги, вівцебики га білі ведмеді. Велика кількість птахів висиджує в тундрі пташенят. Улітку тривалий світловий день дозволяє птахам бага­то часу збирати корм і вигодовувати великі зграї пташенят. У тундрі багато качок, гу­сей і сивок.
Шар ґрунту в тундрі дуже тонкий. Під ним знаходиться вічна мерзлота. Улітку верхній шар мерзлоти відтає, й коріння рослин і бак­терії починають свою життєдіяльність.
Зона тундри не починається з однієї певної широти. На різних континентах ця широта різна. Але коли ви опинитесь у тундрі, то зро­зумієте, що знаходитесь в одному з найсуворіших районів Землі.