Час від часу ми стикаємося з такими запитаннями стосовно нашої планети, які
здаються нам таємничими та на які ще не знайдено відповіді. Наприклад,
наявнк:ть солі в океанах. Як вона туди потрапила?
Ми не знаємо, як сіль потрапила до океану! Звичайно, нам відомо, що сіль
розчиняється у воді та що вона потрапляє в океани з дощовою водою.
Але чи можливо лише цим пояснити наявність величезної кількості солі в
океанах? Якщо висушити всі океани, з солі, що залишиться, можна було б
спорудити стіну заввишки 230 км та завтовшки майже 2 м, яка змогла б обігнути
по екватору всю земну кулю. Або інше порівняння — вся океанська сіль за обсягом
у 15 разів більша європейського континенту!
Звичайну сіль, яку ми щодня використовуємо, отримують з морської води,
сольових джерел або при переробці покладів кам'яної солі. Морська вода містить
З — 3,5 % солі. Внутрішні моря, такі, як Середземне море. Червоне море, містять
більше солі, ніж відкриті моря. Мертве море, займаючи всього 728 км, містить
приблизно 10 523 000 000 т солі.
В одному літрі морської води в середньому міститься приблизно 30 г солі.
Поклади кам'яної солі в різних частинах землі, утворилися багато мільйонів
років тому в результаті випару морської води. Для утворення кам'яної
солі необхідно, щоб випарувалося дев'ять десятих об'єму морської води; вчені
вважають, що на місці сучасних покладів кам'яної солі знаходилися внутрішні
моря. Вони випаровувалися швидше, ніж потрапляла нова морська вода — так і
утворилися поклади кам'яної солі.
Більшу частину харчової солі
одержують з кам'яної солі. Зазвичай до покладів солі прокладають шахти. По
одній трубі качають чисту воду, яка розчиняє сіль. По другій трубі цей розчин
піднімається на поверхню.